Planning vaccinaties vanuit onze praktijk
Als huisartsenpraktijk vaccineren wij mensen die geboren zijn in de jaren 1955, 1956, 1957, 1958, 1959 en 1960. Wij mogen op dit moment alleen vaccineren met AstraZeneca en voor zover bekend komt daar geen verandering in.
Voor de oudere patiënten in onze praktijk die niet mobiel genoeg zijn om naar een priklocatie van de GGD te gaan, bieden wij de mogelijkheid aan om u thuis te vaccineren.
Behoort u tot één van deze groepen? U hoeft geen contact op te nemen met onze praktijk hierover, u ontvangt automatisch van ons een uitnodiging. Onze planning is afhankelijk van de uitleveringsvolgorde per regio van de overheid. Wij kunnen hier helaas geen invloed op uitoefenen.
Onze planning is als volgt:
- Tweede vaccinatie geboortejaar 1955, 1956 en 1957: 29 en 30 juni 2021 (geweest)
- Tweede vaccinatie geboortejaar 1958, 1959 en 1960: 13 juli en 31 augustus 2021
Alle andere patiënten ontvangen een uitnodiging vanuit de overheid om gevaccineerd te worden door de GGD.
Heeft u nog vragen over de vaccinatie? U vindt meer informatie op www.coronavaccinatie.nl. Ook kunt u met vragen naar het landelijk publieksinformatienummer van de overheid: 0800 – 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur bereikbaar).
Wilt u meer weten over vaccinatie tegen corona? In deze folder van de overheid wordt de vaccinatie uitgelegd. Ook kunt u deze video bekijken waarin dit in eenvoudige taal wordt uitgelegd.
Of kijk op Thuisarts.nl voor betrouwbare informatie over de vaccinatie tegen corona.
FAQ Corona vaccinatie op de praktijk
-
- Ik behoor bij één van de bovengenoemde groepen, maar heb toch geen uitnodiging gehad.
In de week van 24 t/m 28 mei ontvangen patiënten die geboren zijn in 1958, 1959 en 1960 een uitnodiging. Heeft u op 31 mei nog geen uitnodiging, neem dan contact op met de praktijk (via Mijn Gezondheid.net met een e-consult of telefonisch. Maakt u nog geen gebruik van MijnGezondheid.net, dan kunt u zich hier aanmelden. Aanmeldingen verwerken wij binnen 1 werkdag.). - Ik ben mijn uitnodigingsbrief kwijtgeraakt.
Neem contact op met de praktijk (via Mijn Gezonheid.net met een e-consult of telefonisch. Maakt u nog geen gebruik van MijnGezondheid.net, dan kunt u zich hier aanmelden. Aanmeldingen verwerken wij binnen 1 werkdag.) - Is het niet gevaarlijk om met zoveel mensen bij elkaar te komen voor de vaccinatie?
We treffen voorzorgsmaatregelen om een onderlinge besmetting te voorkomen. Via een eenrichtingsparcours zorgen we voor anderhalve meter afstand. Bovendien draagt iedereen mondkapjes. Er worden regelaars ingezet om alles in goede banen te laten verlopen. - Ik heb een medicatie overzicht nodig. Waar kan ik die krijgen?
Bij de apotheek. - Mocht het regenen, hoe lang moet ik buiten wachten?
We werken met meerdere prikkers en doen ons best u zo snel mogelijk te helpen. Mocht het dreigen te gaan regenen, neemt u dan alstublieft een paraplu mee. - Hoe gaat het prikken zelf?
U komt binnen via de hoofdingang van de sporthal. U levert uw gezondheidsverklaring in en wacht op een stoel voor de prikkamer. U wordt opgeroepen. Een van de medewerkers vult uw inentingsbewijs in. Daarna wordt u geprikt. Na de prik wacht u 15 minuten in de wachtruimte. - Ik kom met iemand samen, maar die zou op een andere tijd moeten komen.
U mag samen komen op dezelfde tijd. U hoeft dit niet aan ons door te geven. - Mag er iemand met mij mee als begeleider (die zelf niet de vaccinatie krijgt)?
Dit mag alleen als het echt nodig is, bijvoorbeeld omdat u slechtziend bent of slecht ter been. - Ik wil graag een ander type vaccin, kan dat?
Dat kan helaas niet. Wij hebben alleen de beschikking over het Astra Zeneca vaccin. Landelijk wordt bepaald welk type vaccin aan welke groep mensen wordt gegeven. Het Astra Zeneca vaccin is iets minder effectief, maar inmiddels weten we dat het net zo goed tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname beschermt als de andere vaccins. - Ik heb net een vaccinatie tegen een andere ziekte gehad. Mag ik nu ook de corona vaccinatie hebben?
Er moet minimaal 1 week tussen de 2 vaccinaties zitten. - Ik heb corona gehad (bewezen met een test), heeft een vaccinatie dan nog zin?
Jazeker, maar als u de ziekte in de afgelopen 6 maanden heeft gehad dan is er maar 1 prik nodig. U hoeft dan dus niet op de tweede afspraak te komen. Is het langer geleden dan worden toch 2 vaccinaties aangeraden. - Ik ben al door de GGD gevaccineerd.
Dan kunt u onze brief negeren. U hoeft dat ook niet aan ons door te geven. - Ik hoef zelf geen prik (of ik heb hem al gehad), kan ik in mijn plaats iemand anders laten gaan?
Nee, dat kan niet. De prikken die we ‘over houden’ worden via de landelijk vastgelegde volgorde aan andere mensen gegeven. Alle vaccinaties worden gebruikt. - Ik heb trombose gehad (of een longembolie), is het vaccin van Astra Zeneca wel veilig voor mij?
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft tot op heden geen aanwijzingen gevonden dat er een verhoogd risico is op normale trombose, zoals diep veneuze trombose (trombose in de benen) en longembolie, na vaccinatie met AstraZeneca.
De bijzondere vorm van trombose, waarbij ook een laag aantal bloedplaatjes optreedt, is waarschijnlijk wel een (zeldzame) bijwerking van dit vaccin en mogelijk ook van andere vaccins. Er is geen verband aangetoond met eerdere tromboses en/of longembolieën. Deze bijwerking komt slechts voor bij circa 1 op de 100.000 vaccinaties. Dit aantal is zo laag dat dit geen reden is om het vaccin niet te gebruiken. De voordelen van vaccinatie zijn (veel) groter. - Waar moet ik op letten als ik gevaccineerd ben met Astra Zeneca?
Neem contact op met de praktijk wanneer de volgende klachten zich voordoen na vaccinatie met AstraZeneca:-
- kortademigheid;
- pijn op de borst of in de buik;
- zwelling of kou in arm of been;
- ernstige of verergerende hoofdpijn of wazig zicht;
- aanhoudende bloeding;
- meerdere kleine blauwe plekken, rode of paarse plekjes, of bloedblaren onder de huid.
Deze klachten treden meestal op binnen twee weken.
-
- Moet ik mijn gele boekje meenemen bij het vaccineren?
U kunt desgewenst uw gele vaccinatieboekje meenemen bij de tweede prik. Wij zetten dan een Coronastempel met datum in uw boekje. Zorg er wel voor dat u uw registratiekaart erbij bewaart: de barcodesticker is het internationaal erkende bewijs van uw vaccinatie. Wij volgen hierin hetzelfde beleid als de GGD Midden-Holland. Voor meer informatie over de registratie verwijzen wij u naar de website www.rijksoverheid.nl.
- Ik behoor bij één van de bovengenoemde groepen, maar heb toch geen uitnodiging gehad.