Keuringen en verklaringen
Rijbewijskeuringen
U kunt bij Huisartsenpraktijk Bax een rijbewijskeuring laten doen.
Een medische keuring is verplicht voor personen van 70 jaar en ouder die een vernieuwing van hun rijbewijs willen aanvragen. Deze zogeheten rijbewijskeuring bestaat uit verschillende onderdelen:
a) De ‘Eigen verklaring’ dient bij het gemeentehuis te worden afgehaald en te worden ingevuld. Deze wordt tijdens de keuring met u doorgenomen.
b) Beoordeling van de algemene lichamelijke en geestelijke conditie. Het gaat hierbij om onder andere om het functioneren van de armen, benen en de wervelkolom. Ook wordt de bloeddruk gemeten en het gezichtsvermogen getest en wordt urine-onderzoek gedaan.
Indien u vermoedt dat uw bril uw ogen niet juist meer corrigeert, is het raadzaam om voor de keuring de opticien te bezoeken.
Neemt u bij uw bezoek aan de keuringsarts s.v.p. de volgende zaken mee:
- keuringsformulier;
- legitimatie;
- urine;
- bril of lenzen;
- al uw medicijnen.
Voor de kosten van een rijbewijskeuring, zie onder Tarieven.
Verklaringen
Patiënten vragen vaak om briefjes met een verklaring van de dokter, bijvoorbeeld voor school, het reisbureau of een woningbouwvereniging.
Een behandelend arts mag echter geen verklaringen afgeven voor zijn of haar eigen patiënt(e). De richtlijnen inzake het omgaan met medische gegevens geven aan dat de patiënt zelf de informatie kan geven aan de betreffende instantie. Neemt deze hier geen genoegen mee, dan moet de instantie zelf een onafhankelijke arts inschakelen. Dit is een landelijk geldende gedragsregel van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (de beroepsorganisatie van artsen in Nederland). Voor de kosten van een verklaring voor niet eigen patiënten, zie onder Tarieven.
Voor de betalingsvoorwaarden die Huisartsenpraktijk Bax hanteert, zie onder Tarieven bij praktijkinformatie.
Verwijsbrieven
Voor elke verwijzing, ook wanneer u naar de KNO-arts of de oogarts moet, wordt u vooraf op ons spreekuur verwacht. Verwijzingen achteraf, ook als u al geweest bent, worden in het algemeen niet verstrekt. Laat u het ons duidelijk weten als u naar een ander ziekenhuis wilt dan het Groene Hart Ziekenhuis?
Onderzoek, chirurgische ingrepen, spiraaltjes
Onderzoeksmogelijkheden
We beschikken over de volgende specialistische onderzoeksmogelijkheden:
- ECG;
- holterdiagnostiek (onderzoek naar ritmestoornissen);
- longfunctieonderzoek (spirometrie);
- audiometrie (testen van gehoor);
- 24 uurs-bloeddrukmeting;
- dopplerapparatuur (testen van bloedvaten);
- MMSE (geheugentest).
Chirurgische ingrepen
Ook voor kleine chirurgische ingrepen kunt u terecht in onze huisartsenpraktijk. Voorbeelden hiervan zijn: het verwijderen van een ontstoken talgklier, het verwijderen van een moedervlek, het insnijden van een abces of het weghalen van een (deel van) een teennagel. Een kleine ingreep wordt in de regel pas verricht als u eerst bij de huisarts bent geweest. De voordelen van het laten doen van een kleine ingreep bij uw huisarts zijn onder meer: een bekende, gemoedelijkere omgeving, de huisarts is al op de hoogte van uw medische voorgeschiedenis, veel minder kans op infecties, kortere wachttijden, hoge kwaliteit, dichtbij huis en niet onbelangrijk: veel goedkoper. De ingrepen vinden plaats onder lokale verdoving. Dit betekent dat u één of twee prikken krijgt rondom de gelokaliseerde afwijking. De ingreep duurt gemiddeld 20 minuten. Nadien kunt u uw dagelijkse werkzaamheden snel hervatten. Meestal krijgt u het advies mee weefselspanning op de operatiewond te voorkomen door één of meerdere dagen geen fysieke inspanning te verrichten, zoals sporten of het doen van kluswerkzaamheden.
Spiraaltjes
In onze praktijk kunnen twee soorten spiraaltjes worden geplaatst: het koperhoudend spiraal en het hormoonspiraal. Beide kunnen worden gebruikt als anticonceptiemiddel en zijn heel betrouwbaar. Het hormoonspiraal kan tevens worden gebruikt als middel tegen overvloedig bloedverlies tijdens de menstruaties. Overweegt u een spiraal, maak dan een afspraak op het spreekuur bij de huisarts om de mogelijkheden en voor- en nadelen te bespreken.
Het spiraaltje wordt bij voorkeur geplaatst tijdens de menstruatie. Gedurende deze periode staat de baarmoedermond meer open en gaat het inbrengen gemakkelijker. Het inbrengen begint op dezelfde manier als het inwendig onderzoek dat u misschien al gewend bent. Hoe meer u zich op uw gemak voelt bij uw arts, hoe beter u kunt ontspannen en hoe minder u ervan voelt. De arts zal het spiraaltje met behulp van een zogenaamde inserter via de vagina in de baarmoeder inbrengen. De draadjes worden tot een lengte van ongeveer 3 cm afgeknipt vanaf de baarmoedermond. U kunt de draadjes met de vinger blijven voelen. Het inbrengen neemt in het algemeen niet meer dan 20 minuten in beslag. Complicaties zijn zeldzaam.
Vooraf moet zeker zijn dat er geen infectie aanwezig is. Daarom wordt altijd gevraagd of er een risico op een seksueel overdraagbare aandoening kan zijn. In dat geval wordt eerst een test gedaan en wordt de infectie zo nodig behandeld.
Het plaatsen kan soms wat gevoelig zijn en achteraf een krampachtig gevoel geven, net als bij de menstruatie. Neem daarom één uur voor het plaatsen pijnstillende medicatie in, bijvoorbeeld 1 tablet ibuprofen van 400 mg en 2 paracetamol van 500 mg.
Mocht u in de eerste dagen na plaatsen van het spiraaltje last krijgen van abnormale afscheiding, aanhoudende buikpijn of koorts, neem dan contact op met uw huisarts.
Het is verstandig zes weken na de plaatsing te laten beoordelen of het spiraaltje nog goed zit. Na die tijd kunt u dit regelmatig zelf controleren, bij voorkeur aan het einde van de menstruatie. Breng uw vinger in de vagina tot aan de baarmoedermond: als u daar de dunne draadjes kunt voelen, zit het spiraaltje goed. Het is van belang dat u voorzichtig voelt en niet aan de draadjes trekt. Uzelf en uw partner kunnen het spiraaltje beide niet voelen tijdens het vrijen. Soms zijn de draadjes te voelen. Mocht dit een probleem zijn, neem dan contact op met uw arts.
Het spiraaltje kan zeer eenvoudig en op elk gewenst moment weer verwijderd worden. U moet er wel rekening mee houden dat elke geslachtsgemeenschap die plaatsvindt in de week vóór de verwijdering van het spiraaltje alsnog tot een zwangerschap kan leiden. Indien u het spiraaltje wilt vervangen door een andere vorm van anticonceptie is het zeer belangrijk dat u hieraan denkt en uw arts vertelt wanneer u voor het laatst geslachtsgemeenschap hebt gehad. Indien u het spiraaltje tijdens één en hetzelfde consult door uw arts wilt laten vervangen door een volgend spiraaltje is er geen kans op zwangerschap en hoeft u geen speciale voorzorgsmaatregelen te nemen.
De kosten voor plaatsing van de spiraal worden door de zorgverzekering vergoed. De kosten van de spiraal zelf vallen, net als die van andere anticonceptie middelen, voor iedereen boven de 21 jaar buiten de vergoeding van de basisverzekering en vallen onder het eigen risico. Informeer bij uw zorgverzekeraar of er vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed.
Zie ook de informatie over het spiraaltje bij Thuisarts.
Psychische klachten
Mensen met psychische klachten of problemen lopen daar meestal niet mee te koop. Er rust in zekere zin een taboe op. En dat terwijl deze klachten vaak voorkomen en veel invloed op iemands leven kunnen hebben.
Aan veel psychische problemen is iets te doen! Door gesprekken en medicatie kunnen de klachten sterk verminderen of zelfs verdwijnen. Loopt u rond met zorgen of problemen die u sterk bezighouden en/of neerslachtig maken? Kom er dan eens over praten op het spreekuur van de huisarts. Wij kunnen desgewenst verwijzen naar de praktijkondersteuner GGZ in onze praktijk. Zij kan samen met u uitzoeken wat er precies aan de hand is en ook kortdurende begeleidende gesprekken aanbieden. Ze kan ook helpen om een goede (internet)cursus te vinden of in samenspraak met de huisarts doorverwijzen naar het maatschappelijk werk, een psycholoog, psychotherapeut of psychiater. Aan de behandeling en begeleiding door de huisarts en de GGZ-verpleegkundige in de huisartsenpraktijk zijn voor patiënten geen extra kosten verbonden. Voor een doorverwijzing naar het maatschappelijk werk, de psycholoog, psychotherapeut of psychiater geldt dat in de meeste gevallen wel.
Op de website van het Trimbos-instituut is meer te lezen over dit onderwerp. Zie ook de site mentaalvitaal of surf eens rond in de rubriek ‘jongeren’ op de website van onze huisartsenpraktijk.
Hart- en vaatziekten
Patiënten met een hart- en vaatziekte hebben nogal eens een verhoogde bloeddruk en/of een te hoog cholesterol. Ook al ervaren zij niet altijd klachten (al dan niet door de medicijnen die zij gebruiken), toch zijn goede controles voor hen belangrijk. Gebruiken zij nog de medicatie die het beste bij hen past? Is er misschien een andere behandeling nodig om het risico op hart- en vaatziekten zo veel mogelijk te verkleinen?
Voor deze doelgroep is een speciaal spreekuur ingesteld: het CVRM-spreekuur. CVRM staat voor cardio-vasculair risicomanagement. ‘Cardio’ verwijst naar het hart en ‘vasculair’ naar de vaten. Met andere woorden: tijdens dit spreekuur wordt extra aandacht besteed aan het voorkómen van een nieuwe hart- en vaatziekte. Onze praktijkverpleegkundigen voeren dit spreekuur uit. Zij kunnen een risicoprofiel opstellen, waarop staat welke risicofactoren voor hart- en vaatziekten de patiënt heeft. Ook wordt besproken hoe gezond de patiënt leeft. Want misschien valt het risico op hart- en vaatziekten te verlagen door gezonder te leven. Daarbij kunnen de praktijkverpleegkundigen ondersteuning bieden. Tijdens de spreekuren wordt ook helder vastgelegd welke controles door de specialist worden verricht, welke door de huisarts en welke door de praktijkverpleegkundige. De website van de Hartstichting biedt nadere informatie over hart- en vaatziekten.
Diabetes
Diabetes mellitus is een ziekte die steeds vaker voorkomt. Door de ziekte goed te behandelen kunnen veel complicaties voorkomen worden. De praktijkverpleegkundige (zie Assistentie en praktijkondersteuning) kan daarbij een belangrijke rol vervullen. Bij de behandeling wordt aandacht besteed aan wat de ziekte precies inhoudt, het suikergehalte, de bloeddruk, het cholesterolgehalte, het gewicht, de ogen, de medicijnen, de leefstijl enzovoort.
Informatie over Diabetes is te vinden op de website van de Diabetesvereniging Nederland.
COPD
COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. In de volksmond wordt het ook wel CARA genoemd. De afkorting staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Bij COPD zijn de luchtwegen blijvend vernauwd en werken de longen steeds minder goed. De oorzaak is een chronische ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen, die vooral de kleine vertakkingen van de luchtwegen blijvend beschadigt.
COPD wordt vaak veroorzaakt door roken. Andere oorzaken zijn onder meer luchtvervuiling, schadelijke stoffen, slecht behandelde astma, veel longontstekingen of een erfelijke ziekte.
De behandeling van COPD richt zich vooral op het verminderen van klachten en het afremmen van verslechtering. Naast het zorgen voor goede voeding en het verbeteren van de conditie is stoppen met roken een heel belangrijke factor.
Onze praktijkverpleegkundigen hebben zich bekwaamd in de behandeling van COPD. Patiënten die hiervoor in aanmerking komen, ontvangen van hen preventieve zorg. Ze kijken samen met COPD-patiënten naar hun medicatie. Het goed inhaleren van de medicatie wordt nog eens geoefend en af en toe wordt de longfunctie gemeten (spirometrie). Wanneer de patiënt dat wil, kan deze eveneens begeleid worden bij het stoppen met roken. Meer informatie is te vinden op de site van het Longfonds en in de rubriek ‘stoppen met roken’.
Stoppen met roken
Roken is verslavend. Rokers raken gewend aan een bepaalde hoeveelheid nicotine in hun lichaam én aan de gewoonte om te roken. Rookt u minstens tien sigaretten per dag of rookt u uw eerste sigaret binnen een halfuur nadat u wakker wordt, dan is de kans groot dat u verslaafd bent.
Diverse vormen van kanker en hart- en vaatziekten worden mede veroorzaakt door roken. Rokers leven gemiddeld tien jaar korter.
Stoppen met roken is moeilijk. Maar het loont wel! Het risico op aandoeningen vermindert er drastisch door. Zonder sterke motivatie lukt stoppen met roken niet. Onze praktijkverpleegkundigen kunnen u begeleiden bij het de baas worden van de sigaret. Dit kan via een programma op maat. Informeer ernaar bij de huisarts of de assistente. Voor meer informatie, zie de website van het Trimbosinstituut over dit onderwerp.
Ouderenzorg
Heel wat ouderen zijn groot medicijngebruiker. Meer dan vijf soorten geneesmiddelen per dag – soms wel 10 of 12 – is geen uitzondering. We zijn geleidelijk aan bezig alle ouderen stuk voor stuk onder de loep te nemen om hun aandoeningen en geneesmiddelengebruik te herbeoordelen. Daarnaast selecteren we ouderen op kwetsbaarheid, een taak waar ook de gemeente Krimpenerwaard en de SWOB-V zich mee bezighouden. Hierbij is een stukje samenwerking van de grond gekomen.
Uitstrijkje (bevolkingsonderzoek)
Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar ontvangen eens in de vijf jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. In onze huisartsenpraktijk worden deze uitstrijkjes gemaakt door praktijkverpleegkundigen en doktersassistentes. Indien u voorkeur hebt voor het laten doen van een uitstrijkje bij de huisarts kunt u dit melden bij het maken van de afspraak. Op de website van Thuisarts vindt u meer informatie.
Urine- en bloedonderzoek
Urine-onderzoek
Enkele aandachtspunten voor als u uw urine bij ons inlevert:
- Het meest betrouwbaar is ochtendurine.
- Breng dit voor 10.00 uur bij ons in een goed gesloten flesje of potje, voorzien van uw naam en geboortedatum. Gratis potjes zijn bij ons verkrijgbaar.
- Bewaar het in de koelkast als u het niet direct naar de praktijk kunt brengen.
- Brengt u uw urine op eigen initiatief? Dan willen we graag een aantal dingen van u weten. Bij de balie ligt een formulier dat u kunt invullen.
- De arts of assistente zal u over de uitslag terugbellen. Geef dus s.v.p. het juiste telefoonnummer door en blijf goed bereikbaar.
Bloed prikken
Voor bloedonderzoek kan de huisarts u verwijzen naar de priklocatie van het huisartsenlaboratorium:
- Bergambacht
Gebouw Vierstroom, Meidoornstraat 3d; maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 9.00 uur.
- Ammerstol
H. Zanengebouw, ds. Hugenholtzstraat 2 vrijdag van 8.00 tot 8.30 uur.
Als u nuchter moet zijn voor het bloedprikken, mag u de avond daarvoor vanaf 22.00 uur niets meer eten en drinken. U mag wel uw medicijnen gewoon blijven innemen en u mag ook een beetje water drinken.
Vanaf 25 mei 2021 kunt u op deze locaties alleen op afspraak terecht voor bloedprikken en het inleveren van materiaal. Zo bent u sneller aan de beurt. De inloopmogelijkheid komt daarmee te vervallen. U maakt eenvoudig uw afspraak via www.ghz.nl/afspraakbloedafname. Kies hier een voor u geschikt tijdstip.
Op medische gronden kan bloedafname ook thuis plaatsvinden.
Oren uitspuiten
In iedere gehoorgang wordt oorsmeer geproduceerd. Soms is dat zoveel dat er na verloop van tijd een oorsmeerprop ontstaat die de gehoorgang afsluit en zorgt voor een beperkt gehoor. Dit komt vooral voor bij:
- een smalle gehoorgang;
- veel haargroei in de gehoorgang;
- het terugduwen van oorsmeer met bijvoorbeeld wattenstaafjes;
- afsluiting van de gehoorgang door bijvoorbeeld een gehoorapparaat of een oordop;
- stugger oorsmeer (bij ouderen);
- teveel oorsmeer door prikkeling van de gehoorgang (veel peuteren met lucifer of haarspeld).
De klachten kunnen toenemen na zwemmen of douchen, omdat de oorprop vocht opneemt en wat opzwelt.
Wij kunnen oorproppen verwijderen door uw oren uit te spuiten. Er wordt dan water op lichaamstemperatuur in uw gehoorgang gespoten. Het water reinigt de gehoorgang en neemt bij het naar buiten komen het oorsmeer mee, waardoor de prop uitgespoeld wordt. Dit gaat makkelijker als u het verstopte oor gedurende ongeveer 3 dagen 2 maal per dag druppelt met een beetje slaolie, zonnebloemolie of olijfolie. Breng met een theelepeltje wat druppels in en sluit het geheel enige tijd af met een watje. De olie verdunt het oorsmeer en weekt het alvast los van de gehoorgang. Voor het uitspuiten van uw oor kunt u een afspraak maken bij de doktersassistente. Bij twijfel overlegt zij met de huisarts.
Wanneer mag u het oor niet laten uitspuiten?
- wanneer uw trommelvlies een gaatje bevat;
- wanneer u in het verleden een gaatje in het trommelvlies hebt gehad;
- wanneer u in het recente verleden een ongeluk hebt gehad aan uw oor;
- wanneer u een loopoor hebt;
- wanneer u een middenoorontsteking hebt.
Wratten
Wratten komen veel voor, vooral bij kinderen. Er zijn diverse behandelmethodes. Voor wratten die voornamelijk boven op de huid liggen is bevriezen met stikstof een goede keuze. Vooral bij wratten op de handen werkt het prima. Voetwratten zitten vaak in de huid en reageren daarom lang niet altijd op bevriezen. Een goed optie is dan de wrat te verweken met salicylzuur om hem daarna te verwijderen met een pincet. Uw huisarts verstrekt daarover desgewenst meer informatie.
Het aanstippen van wratten of andere plekjes op de huid gebeurt veelal door de assistente, maar altijd in opdracht van een arts. Wanneer u hiervoor een afspraak maakt bij de assistente, zal zij altijd nagaan of een arts het plekje al gezien heeft. Wratten kunnen alleen in de praktijk in Bergambacht worden aangestipt.